Timpul de lucru redus – un avantaj al caselor pe structură din lemn cu pereți prefabricați
Sonia Rusu2023-04-06T10:05:38+00:00Timpul de construire redus este unul dintre marile avantaje ale caselor pe structură din lemn cu pereți prefabricați. În cazul caselor din beton sau cărămidă toate operațiunile se desfășoară pe șantier, construirea fiind dependentă de condițiile meteo. Casele din pereți prefabricați se montează rapid pe șantier, mare parte dintre etape fiind realizate în fabrică. Casa ajunge în pachet pe șantier, unde este montată pe fundație ca și când ar fi niște mari piese de Lego. Se elimină mare parte dintre operațiile necesare construirii unei case din cărămidă sau beton și astfel timpul se scurtează simțitor.
Operația care “mănâncă” cel mai mult timp este turnarea betonului pentru stâlpii de susținere și planșee (în cazul caselor cu etaj) și timpul de așteptare pentru întărirea lui. În cazul caselor pe structură de lemn, doar fundația este cea care depinde de vreme și de timpul de întărire al betonului. Pereții și elementele de acoperiș vin gata asamblați și ambalați, timpul necesar pentru ridicarea unei case și închiderea ei la apă (la intemperii) fiind de ordinul zilelor (10-15 zile).
Pereți prefabricați
Cât de mult se poate face în fabrică în cazul pereților prefabricați? Foarte mult, în jur de 80% din ceea ce reprezintă peretele final. Pentru că peretele realizat în fabrică are elementele structurale, izolația interioară și uneori, panouri de gips-carton la interior sau straturi de izolație exterioară și lambriu la exterior.
Peretele este format din:
- cadrul din grinzi de lemn cu ramforsările orizontale (tălpi) și verticale (montanți) care reprezintă structura de rezistență
- panourile din OSB, un alt element de rezistență
- izolația interioară
- panourile de gips-carton, folia anticondens, izolația exterioară, lambriu sau fațada ventilată.
Grinzile care formează cadrul cu tălpile și montanții, sunt făcute în fabrică și prelucrate pe CNC cu precizie de zecimi de milimetru, astfel încât îmbinările sunt perfecte. Montarea pereților în fabrică se face cu precizie maximă iar pe șantier, pereții se montează repede și exact, fără prelucrări suplimentare, pierderi de material și deșeuri care trebuie îndepărtate. Puteți vedea aici un video despre modul de prelucrare al lemnulului și asamblarea pereților în fabrica noastră din Comănești.
Timpul de lucru pe șantier
Pentru o casă pe structură din lemn va trebui întâi realizată fundația
Este operația cea mai lungă care se desfășoară pe șantier. Fiind vorba despre turnarea betonului va fi dependentă de vreme și de timpul necesar întăririi lui. Luați în calcul câteva săptămâni pentru finalizarea fundației.
Timpul necesar construcției în sine este mult mai scurt. Montarea pereților prefabricați și finalizarea termoizolației exterioare durează fiecare în jur de 5 zile. Adică un total de 10 zile pentru tot ceea ce înseamnă pereții casei. Acoperișul, cu multe elemente realizate și ele în fabrică (ferme, căpriori), se montează în 3-4 zile, poate chiar mai repede. Astfel, în 15 zile casa este închisă total la apă, putând fi începute finisările interioare, indiferent de starea vremii.
Spre deosebire de celelalte tipuri de construcții, casele din lemn cu pereți prefabricați pot fi construite și iarna. Chiar dacă ajunge să fie nins sau plouat, lemnul nu este sensibil precum betonul. Se va usca păstrându-și proprietățile nealterate. Timpul scurt de construcție nu-l va ține mult timp expus la apă așa că se poate construi fără probleme, indiferent de anotimp.
Vă puteți construi casa visurilor într-un timp foarte scurt, iar casele pe structură din lemn sunt o soluție excelentă.