Dimmer – Sponsor principal al cursului de case pasive organizat de O.A.R. la Timișoara
Sonia Rusu2023-03-04T16:11:48+00:0025 Aprilie 2019
Avantajele unei clădiri eficiente energetic în termeni legaţi de confort și de calitatea aerului interior, de temperaturile asigurate pe timpul iernii şi fără riscul de supraîncălzire pe timpul verii reprezintă motivele interesului pentru casele pasive și în România. În plus, directiva EPBD 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene din 19 mai 2010 privind performanța energetică a clădirilor stabilește faptul că toate clădirile noi trebuie să fie performante energetic („nearly zero-energy”) până la sfârșitului anului 2020. Înțelegerea și aplicarea corectă a principiilor care stau la baza conceptului de casă pasivă reprezintă o etapă importantă în realizarea practică a clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB).
În acest context, OAR organizează cursul intensiv cu tema CASE PASIVE.
Cursul oferă o calificare suplimentară în ceea ce privește proiectarea și construcția clădirilor de tip Casă Pasivă și este adresat arhitecților, auditorilor energetici și inginerilor cu specialitatea instalații și structuri. Este un sprijin important pentru profesioniștii din domeniul construcțiilor implicați în proiectarea, construcția și auditarea energetică a clădirilor care doresc să beneficieze de pregătire profesională la standarde internaționale.
În urma parcurgerii cursului, participanții vor dobândi o calificare suplimentară în ceea ce privește proiectarea și construcția clădirilor de tip Casă Pasivă. Această calificare va putea fi atestată prin certificatul de “Proiectant/Consultant certificat de Case Pasive – Certified Passive House Designer/Consultant” care poate fi obținut în urma sesiunii de examinare de la finalul cursului. Diploma este acordată de Passive House Institute, Darmstadt, Germania și este recunoscută internațional.
Cursul are ca scop și informarea celor implicați în eficientizarea energetică a construcțiilor. De aceea participarea la curs nu este condiționată de susținerea examenului final.
Conform iPHA (Asociația Internațională a Caselor Pasive), casele construite având la bază standardele PHI sunt în jur de 60.000 pe tot globul. Chiar dacă numărul celor certificate ca fiind pasive este mult mai mic, putem vorbi despre casele pasive ca fiind casele viitorului datorită beneficiilor aduse atât beneficiarilor, cât și planetei. Dimmer susține promovarea calității în construcții și este alături de organizatori ca sponsor principal al evenimentului ajuns la a patra editie care va avea loc la Timișoara în perioada 8-24 mai 2019. Proiectanții și echipa de montare din cadrul Dimmer sunt certificați de către PHI pentru cunoștințele în proiectarea clădirilor cu respectarea standardului de casă pasivă. Una din cele mai recente case pasive la construcția căreia echipa Dimmer a participat fiind #casabuhnici.
Conceptul de casă pasivă este un standard care depășește nivelul de performanță nZeb și nu toate casele eficiente energetic sunt case pasive. Doar respectarea anumitor criterii exigente de construire si de funcționare le fac clădiri cu adevărat pasive. Pentru atingerea acestora sunt necesare o serie de calcule complexe de planificare energetică a construcției într-un program special conceput de Institutul de Case Pasive din Darmstadt pentru clădirile pasive PHPP (Passive House Planning Package).
De aceea beneficiarii care își doresc o casă pasivă trebuie să apeleze la specialiști atât pentru consultanță, cât și pentru realizarea ei.