Casa Sprânceană, construită în 2019, a primit certificarea de casă pasivă plus
Sonia Rusu2024-05-20T11:00:36+00:00În primăvara anului trecut anunțam deschiderea unui șantier de casă pasivă în centrul orașului Bacău. Toți cei interesați erau invitați pe șantier pentru a vedea cum se construiește o astfel de casă pe structură din lemn și să afle, direct de la noi, care sunt avantajele. Între timp casa a fost terminată, proprietarii locuiesc în ea încă din decembrie 2019, iar de curând a fost certificată de către Institutul German de Case Pasive la standardul Passive House Plus. Casa a fost un proiect interesant pentru toți cei implicați – arhitect, ingineri de structuri, constructor, ingineri de instalații – dar și pentru proprietari, familia Sprânceană, implicată de la început până la sfârșit în tot ce a ținut de documentarea și realizarea casei.
Casa Familiei Sprânceană
Carmen Sprânceană, un beneficiar extraordinar cu care a fost o plăcere să colaborăm, ne-a contactat în urmă cu 2 ani din dorința de a construi o casă foarte eficientă energetic. Casa făcută cu ceva timp în urmă de o prietenă a determinat-o să aleagă același constructor. Și-a dorit întotdeauna o casă ecologică, iar după ce a descoperit #casabuhnici, a hotărât să construiască pe structură din lemn. S-a documentat, a căutat arhitectul, constructorul, partenerii potriviți și a demarat proiectul.
Alegerea de a construi pe structură din lemn a fost una inspirată, atât din punct de vedere al spațiului locuibil, cât și al rezolvării cerințelor legate de exigențele casei pasive. Terenul de 300 mp pe care s-a construit casa este în centrul orașului Bacău, implicând restricții de construire. Fiind construită la limita suprafeței terenului, s-a obținut maximum de spațiu locuibil posibil pe acel teren datorită faptului că s-au folosit pereți pe structură timberframe.
Pentru a avea o casă pasivă, adică cea mai eficientă energetic posibil, trebuie construit astfel încât să nu existe transfer termic necontrolat între interior și exterior. Asta înseamnă îmbinări foarte exacte, lipsa punților termice, termoizolație continuă, etanșeitate. Construind pereții în fabrică, pe utilaje performante, prelucrările sunt făcute cu exactitate astfel încât îmbinările să fie excelente. Dacă apar mici probleme, ele pot fi remediate încă din fabrică, iar pe șantier nu apare niciun fel de neconcordanță.
Proiectul de arhitectură și cel de structură au fost realizate de specialiști în case pasive
Arhitectura Casei Sprânceană este simplă și discretă, integrându-se foarte bine în contextul urbanistic. Proiectul de arhitectură și conformare energetică a fost făcut cu Norana Petre, unul dintre puținii arhitecți de case pasive la vremea când Carmen Sprânceană căuta unul. Din fericire, datorită cursurilor de Case Pasive organizate de Ordinul Arhitecților din România și cu sprijinul nostru, numărul lor este în continuă creștere.
Casele pasive au cerințe speciale legate de lipsa punților termice, continuitatea termoizolației la toate elementele constructive ale casei, montarea ferestrelor cu o atenție foarte mare la detalii de etanșeitate și poziționare în mijlocul grosimii totale a termoizolației, montaj etanș al ferestrelor, străpungeri etanșe ale anvelopei termice și multe altele care trebuie să respecte principiile de bază ale acestui concept. Dacă cel care face proiectul nu are cunoștințe solide în acest sens, cu siguranță nu va rezulta o casă pasivă.
Proiectul de structură a fost realizat de biroul nostru intern de proiectare împreună cu Inginerie Creativă. Inginerie Creativă și Marius Șoflete sunt recunoscuți ca promotori ai conceptului de casă pasivă și a structurilor de rezistență din lemn în construcții. Calculele lor au dus la obținerea unei case solide și rezistente, chiar dacă există spații deschise largi și suprafețe vitrate mari.
Șantierul
Pe lângă avantajele prezentate mai sus, casele pe structură din lemn mai au unul, considerat de mulți dintre beneficiarii noștri cel mai important – timpul redus de lucru pe șantier. Și în acest caz timpul de lucru a fost scurt, casa fiind ridicată pe fundație în doar 4 zile. Iată câteva repere de timp la construcția casei Sprânceană:
Casa Sprânceană – certificată Casă Pasivă Plus
Dovada că am lucrat bine împreună este certificatul de Casă Pasivă Plus pe care Casa Sprânceană l-a primit de curând chiar din partea Institutului German de Case Pasive Dr Wolfgang Feist, care confirmă proiectarea și execuția casei în acest standard recunoscut la nivel internațional. Casa poate fi găsită pe site-ul Institutului German de Case Pasive. Pasiunea lui Carmen Sprânceană și dorința de a face lucrurile foarte bine au fost surse de inspirație și motivație pentru noi. Am lucrat bine împreună, simțind chimia dintre noi și datorită unui beneficiar implicat și documentat, care a înțeles încă de la început ce înseamnă calitatea.
Cerificatul de Casă Pasivă Plus înseamnă că reședința familiei Sprânceană este o clădire la care energia necesară pentru încălzire, apă caldă, iluminat și ventilație este acoperită în totalitate prin energia regenerabilă produsă cu ajutorul panourilor solare și fotovoltaice montate. Noua categorie de certificare a fost introdusă de Passivhaus Institut începând cu 2014.
Implicați în acest proiect au fost și:
Arh. Norana Petre, Atelier 1 Case Pasive – Arhitectură și Fizica clădirii
Ing. Széles Tófalvi Nándor, RENSO – Proiectant Instalații Clădire
PhD. Ing. Szabolcs Varga, V&V Projekt – Certificator
Ing. Cătălin Caraza, Inginerie Creativă – Proiectarea structurii de rezistență
Top Window – Tâmplărie exterioară
Euro Cons – Instalații termice și sanitare
Trust Expert – pompa de căldura NIBE și ventilația Sabiana
Izolații termice/acustice, finisaje interioare și vitraje Saint-Gobain (Isover, Rigips, Glass)
Dimmer – Producție & Montaj structură și anvelopă termică
- 22 martie – 12 aprilie 2019 – S-a turnat fundația casei;
- 12 aprilie 2019 – 12 mai 2019 – Timp necesar întăririi fundației;
- 13 – 17 mai 2019 – Ridicarea pereților casei (toții pereții casei au fost ridicați în 4 zile);
- Septembrie 2019 – Finisare exterioară cu tencuială decorativă, montat rigips la interior și finisat cu vopsea;
- Început de octombrie 2019 – Montat învelitoare casă (s-a montat învelitoarea în octombrie pentru că a fost o vară foarte ploioasă, timp în care casa a fost protejată la apă cu ajutorul unei prelate care a acoperit-o);
- 23 decembrie 2019 – Familia Sprânceană se mută în casa complet echipată și mobilată;
Durata efectivă a șantierului a fost de 48 de zile lucrătoare.
Certificarea Casei Spânceană – Casă Pasivă PLUS