Spune-mi cât de poluat e aerul din casa ta ca să-ți spun cât de bine trăiești
Sonia Rusu2023-06-27T14:54:26+00:00Știai că aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat decât aerul din exterior? Iar dacă ne gândim că mulți dintre noi petrecem între 50% și 90% din timp între patru pereți – acasă, la școală, la serviciu sau în magazine – atunci ar fi cazul să reevaluăm modul în care ne raportăm la acest aspect important pentru sănătatea și calitatea traiului nostru.
Studiile recente indică faptul că anumiţi poluanţi atmosferici pot exista în concentraţii mai mari în spaţiile interioare decât în exterior. Calitatea aerului din casele noastre, de la locul de muncă sau din alte spaţii închise variază în funcţie de mai mulți factori importanți. Printre aceștia se numără:
- materialele de construcţie și cele folosite la finisaje,
- soluțiile pentru curățenie,
- destinația spațiului,
- modul și scopul în care e utilizat spațiul respectiv,
- cum se fac aerisirea și ventilarea.
Nu te gândi că lași poluarea atmosferică la ușă. Nu. Foarte mulți agenți dăunători din exterior pătrund în casele noastre, unde ne petrecem majoritatea timpului. Mai mult, și înăuntru avem potențiale surse periculoase.
Da, calitatea aerului din interior este afectată și de lucruri aparent mărunte, pe care poate nu le luăm în calcul ca având un potențial efect dăunător, inclusiv gătitul, sobele care funcționează cu lemne, lumânările sau beţișoarele parfumate, unele produsele de curățenie, materialele de construcţie precum formaldehida din placaj și substanţele ignifuge din numeroase materiale și obiecte pe care le avem prin casă.
Banalul detergent cu care spălăm vasele nu e chiar banal – și el contribuie la poluarea interioară. La fel și soluțiile cu care spălăm podeaua, vopselurile sau chiar centralele electrice – toate contribuie la înrăutățirea calității aerului pe care îl respirăm în propria locuință. Nemaivorbind despre praful pe care îl aducem de afară sau care pătrunde în casă inclusiv prin aerisire.
Centrul de Cercetare al Comisiei Europene a identificat 6 categorii de substanțe nocive care dăunează calității aerului interior.
1. Fumul de tutun
Țigările clasice și cele electronice conțin anumite substanțe nocive care pot agrava problemele respiratorii, pot irita ochii dureri de cap, tuse și dureri în gât și, nu în ultimul rând, pot contribui la dezvoltarea cancerului pulmonar.
2. Alergenii (inclusiv polenul)
Pot agrava problemele respiratorii și pot cauza tuse, presiune toracică, iritații ale ochilor și erupții cutanate.
3. Monoxidul de carbon (CO) și dioxidul de azot (NO2)
CO poate fi letal în doze mari. Intoxicarea cu monoxid de carbon – un gaz insipid, inodor, incolor – se poate întâmpla ca urmare a unei acumulări în zone închise sau semi-închise, din cauza arderii incomplete a unor gaze. Pericolul poate veni de la aragaz, sobă, unele electrocasnice sau automobile. În doze mai mici, poate cauza amețeli, dureri de cap și greață.
NO2 poate cauza iritații ale ochilor și gâtului, respirație sacadată și infecții ale căilor respiratorii. Sursa acestuia este în principal poluarea atmosferică, care intră în case prin uși, ferestre și alte spații care comunică cu exteriorul.
4.Umezeală
Sute de specii de ciuperci, bacterii și mucegaiuri pot sălășlui în casele noastre, dezvoltându-se în acele locuri unde există umezeală. Expunerea la acestea poate cauza probleme respiratorii alergii, astm și pot afecta sistemul imunitar.
5.Diverse substanțe chimice
Anumite substanțe chimice sintetice dăunează sănătății. Găsite în compoziția soluțiilor de curățare, covoare sau mobilă, acestea pot afecta ficatul, rinichii și sistemul nervos.
6.Radon
Un gaz radioactiv care se formează în pământ, radonul poate cauza probleme respiratorii sau cancer pulmonar dacă este inhalat.
CUM POȚI ÎMBUNĂTĂȚI CALITATEA AERULUI DIN CASĂ
O analiză Saint-Gobain arată că aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat decât cel din exterior. Însă dacă tot nu putem controla ce aer respirăm afară, măcar o putem face cu aerul din interior, în special cu cel din casele noastre.
Așadar, ar fi util să acordăm o mare atenție încă de la început materialelor de construcție, izolație și mobilei și, pe cât posibil, să alegem variante care conțin mai puține substanțe dăunătoare și mai puțini agenți poluanți.
De exemplu, formaldehida este emisă din diverse surse cum ar fi materiale de construcţii, materiale folosite pentru izolaţii, mobilă, pardosele, tapet de perete, materiale celulozice etc. fiind unul dintre cei mai comuni poluanţi ai aerului de interior.
Apoi, ventilarea spațiului trebuie făcută cu grijă. Este extrem de utilă dacă este făcută corespunzător, dar dăunătoare dacă ajungem la extreme: prea puțin înseamnă o eliminare ineficientă a substanțelor nocive, iar prea multă duce la boicotarea eficienței energetice a clădirii.
Tocmai de aceea, cel mai eficient este un sistem de ventilație cu recuperare de căldură (HVAC), despre care am scris mai pe larg AICI. Acesta are numeroase avantaje, printre care:
- Evacuează aerul viciat din locuință;
- Introduce aerul proaspăt în locuință;
- Filtrează aerul proaspăt (pentru eliminarea alergenilor și altor substanțe nocive);
- Controlează temperatura pentru păstrarea unui ambient plăcut;
- Controlează umiditatea astfel încât să prevină apariția condensului și a altor probleme;
- Recuperează energia pentru a păstra consumul la un nivel minim;
- Este silențios astfel încât să nu deranjeze locatarii și să polueze fonic;
- Este economic.
De folos în îmbunătățirea calității aerului din interior este și folosirea unor produse de curățenie și întreținere cât mai ecologice, care să conțină cât mai puține substanțe chimice dăunătoare – spre deloc!
O altă metodă ar fi folosirea unor purificatoare de aer care pot capta sau neutraliza particulele nocive. Nu în ultimul rând, evitarea apariției condensului și mucegaiului, pentru a împiedica sporii și alte particule periculoase să se răspândească în locuință.
O CASĂ PE STRUCTURĂ DIN LEMN ASIGURĂ O CALITATE SUPERIOARĂ A AERULUI DIN INTERIOR
Noi, la Dimmer, construim case pasive pe structură din lemn de tip timberframe, din panouri prefabricate. Avem grijă să ai parte de frumusețe, confort și facturi mici. Folosim materiale atent alese înainte, construim după cele mai riguroase standarde naționale și europene, izolăm bine și avem grijă ca ventilația să fie corespunzătoare. Sunt lucruri care contribuie la creșterea calității aerului interior.
Iar la toate acestea se mai adaugă și proprietățile naturale ale lemnului. Potrivit unui amplu studiu european, cu cât lemnul este mai prezent în interiorul unei case, cu atât calitatea aerului devine mai bună. Lemnul – în special cel masiv – are capacitatea unică de a absorbi umezeala și de a o elibera înapoi în aer pe măsură ce camera se usucă. Acest lucru ajută la prevenirea alergiilor și a infecțiilor respiratorii. Așadar, îți dai seama cât de bine e în cazul caselor pe structură din lemn, cum sunt cele Dimmer?
Dacă ai întrebări legate de modul în care construim casele din lemn pe sistem timberframe, nu ezita să ne contactezi!