Soluții pentru construirea unui acoperiș din lemn
Sonia Rusu2023-11-21T14:52:50+00:00Să ai un acoperiș deasupra capului este una dintre necesitățile vieții. Dar să-l construiești nu e așa simplu pe cât poate părea la prima vedere.
Suntem aici să te ajutăm cu câteva informații și să-ți prezentăm câteva soluții pentru construirea acoperișului din lemn. Mai întâi, iată câteva informații generale.
Acoperișuri: definiție, rol și elemente constitutive
Literatura de specialitate definește acoperișurile ca fiind subansambluri constructive, amplasate la partea superioară a clădirilor şi care sunt incluse în subsistemul elementelor de închidere.
Așa cum vă imaginați, rolul acoperișurilor este să protejeze locuința de elementele dăunătoare sau deranjante din mediul exterior: de la precipitații la vânt, de la variații de temperatură la umiditate, de la praf la noxe și zgomote etc.
Cât despre elementele constitutive, în funcție de rolurile pe care le au, principalele componente ale unui acoperiș sunt:
- învelitoarea;
- termoizolaţia;
- bariere contra vaporilor, straturi sau canale de difuzie;
- structura de rezistență;
- elementele accesorii;
Evident, acoperișul nu plutește în aer, ci are nevoie de o bază. Așadar, vorbim despre structura de rezistenţă a acoperişului, care poate fi:
- planşeul peste ultimul nivel;
- o structură specială din lemn, metal sau beton numită șarpantă.
Clasificarea acoperișurilor
În funcție de pantă, acoperișurile se clasifică în:
- acoperișuri cu pantă mare a învelitorii;
- acoperiș cu pante reduse – terase;
În cele ce urmează vom vorbi mai pe larg despre prima categorie.
Astfel, acoperișul cu suprafețe plane înclinate este alcătuit din:
- șarpantă (structura de rezistență);
- învelitoare (asigură etanșeitatea);
- elemente accesorii (jgheaburi și burlane, care asigură evacuarea apei);
Șarpanta este elementul portant cu rol de a prelua încărcările de la învelitoare (greutatea proprie, zăpadă și vânt) și a le transmite la planșeul sau la zidurile portante ale clădirii. Ca materiale ce pot fi folosite pentru realizarea șarpantei, cel mai des folosite sunt lemnul, metalul și betonul armat.
1. Șarpante din lemn
Lemnul este un material versatil, durabil și rezistent, fiind ușor de prelucrat, astfel că a fost folosit în construcții încă din cele mai vechi timpuri, dovedindu-și utilitatea timp de secole. Și o face și în prezent.
În cazul șarpantei din lemn, legătura componentelor se realizează prin intermediul unor elemente metalice și a îmbinărilor dulghereșeti – adică piesele de lemn ce vin în contact sunt prelucrate în așa fel încât să se întrepătrundă, realizând un sistem în care piesele nu-și pot modifica poziția în planul elementului de rezistență.
Șarpanta de lemn a unui acoperiș poate fi realizată din căpriori, pe scaune și cu ferme.
Prima e alcătuită din căpriori care, împreună cu grinda de lemn (coarda) a planșeului sau cu planul din beton armat formează un sistem triunghiular nedeformabil în plan transversal.
Cea de-a doua are ca element principal de rezistență „scaunul” alcătuit din stâlpi verticali (numiți „popi”), pane, contrafișe și tălpi pe care se reazemă popii.
A treia folosește un sistem de rezistență constituit din bare care servesc la transmiterea sarcinilor din pane spre pereții portanți ai clădirii.
2. Șarpante metalice
Se întâlnesc în general la construcţiile industriale cu deschideri mari. Sunt alcătuite din elemente principale de diverse tipuri; grinzi cu inimă plină, ferme, cadre sau arce metalice. Pe acestea reazemă pane confecţionate din profile laminate, profile compuse sau expandate. Pentru asigurarea stabilităţii şarpantei se prevăd contravântuiri.
3. Șarpante din beton armat
Sunt realizate în general din elemente prefabricate sau precomprimate de tipul grinzilor sau a fermelor care constituie elementele principale și care susţin pane din beton armat. Peste pane se montează învelitori din azbociment ondulat sau tablă ondulată (cutată).
Ce este sistemul de grinzi cu zăbrele și de ce e potrivit pentru casele din lemn
Grinzile cu zăbrele din lemn sunt potrivite pentru planșeele prefabricate ale caselor din lemn – așa cum e și cazul caselor din lemn pe sistem de tip timberframe pe care le facem noi, aici, la Dimmer. În astfel de sisteme, grinda are o talpă superioară și una inferioară, care sunt conectate cu zăbrele metalice ușoare.
Plăcile multicui, cu ajutorul cărora se asamblează aceste grinzi, se confecționează dintr-un oțel special, care este încălzit pentru a fi perforat, apoi este răcit și tratat termic și ulterior sunt zincate termic. Tocmai de aceea sunt foarte rigide. Mai apoi, cuiele trebuie să aibă un profil care se blochează în lemn – și, la fel de important, acestea trebuie să intre toate în același timp în placă.
Enumerăm câteva dintre avantajele unui astfel de sistem:
- fiind componente de construcție prefabricate, nu se mai fac tăieri pe șantier și nu se mai folosesc schele, eliminând astfel aceste activități periculoase;
- de asemenea, sunt realizate cu precizie în fabrică, ținând cont de celelalte elemente ale proiectului;
- se reduce posibilitatea creării unor goluri nedorite, deoarece electricianul sau instalatorul poate asambla componentele instalațiilor oriunde unde este necesar, fără sa fie nevoie sa facă nici o gaură;
- materialul folosit e mai puțin și mai bine optimizat decât alte soluții, reducând totodată timpul petrecut pe șantier, costurile fiind competitive;