Surse de energie regenerabilă pentru casa ta
Sonia Rusu2024-07-23T08:38:54+00:00Așa cum îi spune și numele, energia regenerabilă este cea care se regenerează de la sine în scurt timp sau este practic inepuizabilă, precum cea eoliană, solară, a apei, geotermică sau de biomasă.
Odată cu standardul de casă nZEB, casele nou construite trebuie să-și acopere necesarul de energie cu minim 30% din surse regenerabile, care trebuie produsă la fața locului sau până la o distanță de 30 km de clădire.
Așadar, când vine vorba de alegerea unor surse de energie regenerabilă pentru casa ta, cele mai la îndemână soluții sunt panourile fotovoltaice (pentru producerea energiei electrice) și panourile solare (pentru producerea apei calde menajere). Ambele folosesc energia inepuizabilă a Soarelui, au deja o tradiție de câțiva ani în țara noastră, iar popularitatea lor este în continuă creștere.
Panouri fotovoltaice – caracteristici și mod de funcționare
Panourile fotovoltaice captează energia solară și o convertesc în energie electrică prin intermediul unor celule de siliciu. Principiul de funcționare al acestora constă în producerea unei tensiuni electrice între celula pe care cad razele Soarelui și cea amplasată în spatele ei, pentru a facilita trecerea curentului electric.
Apoi, prin intermediul invertorului, curentul continuu captat este transformat în curent alternativ – astfel poate fi folosit pentru alimentarea casei cu energie electrică. Ba mai mult, având în vedere că invertorul este legat în paralel și la rețeaua electrică, energia suplimentară nefolosită poate fi injectată în Sistemul Energetic Național și cuantificată cu ajutorul unui contor – acest lucru te transformă într-un prosumator și îți poate aduce venituri suplimentare.
În funcție de tipul celulelor, panourile fotovoltaice se clasifică în:
- Panouri fotovoltaice monocristaline: utile mai ales atunci când spațiul este limitat, având eficiență superioară (de 15-20%) și putere nominală mai mare, dar sistemul este mai scump, deci investiția inițială este mai mare;
- Panouri fotovoltaice policristaline: utile pentru a acoperi suprafețe mai mari, fiind mai ieftine, dar au o eficiență inferioară (sub 15%) și o putere nominală mai mică, iar temperaturile prea mari pot fi dăunătoare;
- Panouri fotovoltaice amorfe: sunt mai puțin eficiente în condiții de lumină intensă, așa că dau randament mai bun atunci când sunt amplasate în zone mai slab iluminate;
- Panouri fotovoltaice cu strat subțire: sunt mai ieftine decât cele amorfe, dar au un randament mai scăzut (între 7 și 13%), fiind însă recomandate pentru suprafețele extinse.
Panouri solare – caracteristici și mod de funcționare
Prin intermediul așa-numitelor colectoare, panourile solare convertesc radiația solară în căldură. Tocmai de aceea se mai numesc panouri termice și se folosesc de regulă pentru producerea apei calde menajere, fiind instalate de cele mai multe ori pe acoperișul casei.
Panourile solare termice pot fi de două feluri:
- Panouri solare termice plane: au o construcție robustă și folosesc plăci plane din cupru, care ajută la captarea energiei solare, fiind amplasate pe o izolație din fibră de sticlă, închise într-un cadru de aluminiu și acoperite cu sticlă;
- Panouri solare termice cu tuburi vidate: sunt alcătuite din două tuburi concentrice realizate din sticlă borosilicată, care sunt sudate între ele în fiecare tub al colectorului; razele soarelui cad perpendicular pe ele din mai multe unghiuri, așa că sunt mai eficiente decât cele plane, dar și mai ușor de întreținut, însă sunt mai scumpe.
De ce să folosești aceste surse de energie regenerabilă pentru casa ta
Te felicităm pentru decizia de a-ți monta panouri fotovoltaice și solare acasă, însă trebuie să ții cont de anumite aspecte. Primul ar fi că dimensionarea sistemului se face în funcție de mai mulți factori, printre care se numără estimarea necesarului de energie și căldură, forma acoperișului, gradul de luminozitate al zonei respective, temperaturile maxime și minime din timpul anului etc.
Apoi, pentru a obține un randament superior, se recomandă orientarea panourilor către Sud, însă exemple recente demonstrează că pot fi orientate cu succes și către Vest.
În plus, panourile trebuie să aibă o înclinație între 10° și 45°. Asta pentru că un unghi prea mic poate duce la depunerea zăpezii, de exemplu, diminuând astfel capacitatea panourilor de a produce energie.
Se mai recomandă ca panourile să nu fie amplasate în zone umbrite de clădiri sau de vegetație ori într-un fel în care se pot umbri între ele. Nu în ultimul rând, este util ca acestea să fie montate astfel încât vara să nu fie expuse la o temperatură foarte mare.
De ce să folosești aceste surse de energie regenerabilă pentru noua ta casă? Pe lângă faptul că standardul nZEB te obligă s-o faci, ai parte și de alte avantaje importante:
- Le poți monta pe acoperiș, pe sol sau pe alte structuri;
- Investiția se recuperează, în medie, în decurs de 7 ani;
- Sistemele au o durată de viață cuprinsă între 20 și 25 de ani;
- Există unele scheme de ajutor de stat prin care poți obține reduceri semnificative de preț la anumite achiziții;
- Reduc dependența de combustibili fosili și alte surse de energie poluantă;
- Facturile vor fi mult mai mici, iar în timp poți ajunge să fii plătit pentru excesul de energie pe care o introduci în sistem, devenind prosumator;
- Reduc emisiile cu efect de gaz de seră ale gospodăriei tale.
Dar pentru a te bucura de toate acestea, cel mai bine este să colaborezi cu un specialist. Sau să arunci o privire în catalogul nostru de case pasive din lemn pe sistem timberframe.
Noi, la Dimmer, le construim luând în considerare bugetul și confortul tău, dar și noutățile legislative, fiind frumoase, utile și prietenoase cu mediul și cu portofelul tău!