Ghid util despre instalații sanitare
Sonia Rusu2023-04-14T11:33:59+00:00Instalațiile sanitare sunt esențiale pentru confortul și buna funcționare a lucrurilor din casa ta. Ele asigură alimentarea cu apă rece și caldă, dar și canalizarea. Așadar, calitatea este importantă: atât a materialelor folosite, cât și a montajului. Doar nu vrei să ai parte de inundații în casă sau de refularea sistemului de canalizare când ți-e lumea mai dragă.
Așa că dacă vrei să trăiești fără aceste griji, este crucială respectarea unor indicații astfel încât instalațiile sanitare să deservească eficient nevoile individuale și nevoile particulare ale unei case și ale celor care locuiesc în ea.
TIPURI DE INSTALAȚII SANITARE
După scopul utilizării, instalațiile sanitare se clasifică în:
- Instalația de apă rece: cuprinde toate țevile, conductele și circuitele prin care circulă apă rece.
- Instalația de apă caldă: cuprinde toate țevile, conductele și circuitele prin care circulă apă caldă.
- Instalația de canalizare: cuprinde toate țevile, conductele și circuitele prin care este evacuată apă reziduală, dar și instalația exterioară, prin care se colectează apă pluvială. Aceasta poate include și stațiile de pompare în cazurile în care instalația de canalizare nu poate funcționa gravitațional din cauza așezării terenului. De altfel, dacă nu se poate face conectarea la o rețea municipală de canalizare, trebuie realizată o fosă septică în curte.
După locul în care sunt folosite, instalațiile sanitare se clasifică în:
- Instalații de interior – susțin circuitele apei din interiorul casei;
- Instalații de exterior – susțin circuitele apei în afara casei.
CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE INSTALAȚIILE SANITARE
Proiectarea instalațiilor sanitare se face înainte de construirea propriu-zisă a casei și trebuie luată în considerare în documentația tehnică a construcției. La fel de important, este musai să fie făcută de ingineri proiectanți, iar execuția de către echipe specializate – și toată lumea să colaboreze!
Așadar, este crucial să știi toate detaliile despre rețeaua de apă care-ți va alimenta locuința, de la sursă la evacuare. Dimensiunea elementelor componente trebuie stabilită în funcție de presiunea pe care o va avea apa, dar și de debitul maxim de apă care va curge prin rețea.
Este foarte util să ai un robinet care să „separe” sursa principală de apă și rețeaua locuinței, pentru a putea opri alimentarea în caz de nevoie.
La fel de important este să alegi soluții care să treacă testul timpului și care să nu necesite reparații sau o mentenanță constantă.
Nu în ultimul rând, materialele folosite pentru țevi și conducte trebuie alese în funcție de nevoile locatarilor, de specificațiile terenului și ale locuinței, precum și de buget.
COMPONENȚA INSTALAȚIILOR SANITARE
- Sursă de apă (dacă este cazul): puț sau hidrofor dacă locuința nu este racordată la sistemul central;
- Conducte și țevi pentru alimentarea cu apă;
- Țevi pentru evacuarea apei;
- Conducte pentru alimentarea cu agent termic;
- Fitinguri: robineți, coturi și teuri;
- Fosă septică (dacă este cazul): dacă nu există rețea de canalizare.
CUM ALEGI MATERIALUL PENTRU ȚEVILE DIN CASA TA
Atunci când alegi țevi sau conducte pentru instalația sanitară a casei tale, este important să ții cont ca materialul din care sunt realizate să fie sigur și să nu intervină asupra apei potabile, modificându-i proprietățile chimice, dar și să respecte standardele de calitate în vigoare.
Este necesar ca țevile să fie rezistente (la șocuri, coroziune, duritatea apei, calcar și presiunea din instalații), și să aibă durată crescută de viață. Ideal este ca instalațiile sanitare să fie cât mai puțin vizibile în amenajare, pentru a nu strica ambientul. Dar dacă totuși nu există soluții de incorporare în pereți sau podea, atunci acestea trebuie să fie plăcute din punct de vedere vizual și ușor de integrat în designul casei. În cazul în care alegi să incorporezi traseele prin pereți și planșee, va trebui să utilizezi și soluții de reducere a riscului de apariție a condensului și soluții de intervenții rapide în cazul în care țevile se fisurează.
La fel de util este ca rugozitatea interioară a țevilor să fie scăzută, astfel încât să asigure o curgere normală a lichidelor și, nu în ultimul rând, acestea să poată fi ușor de îmbinat.
Cât despre alegerea materialului pentru țevi, trebuie ținut cont de temperatura și presiunea apei, suprafața instalației, debitul apei, gradul de folosire, PH-ul și duritatea apei.
PVC-ul este unul dintre cele mai populare materiale pentru țevile destinate instalațiilor sanitare. Asta pentru că țevile din PVC sunt ieftine, ușoare, rezistă la coroziune, sunt flexibile și disponibile în lungimi mari, fiind totodată simplu de utilizat și manevrat. Totuși, ele nu pot fi folosite la instalațiile în aer liber, deoarece se degradează la acțiunea directă a razelor solare (în schimb, pot fi îngropate fără probleme). Nici durata de viață nu este foarte mare: între 25 și 50 de ani, în funcție de calitatea plasticului folosit, a mediului în care a fost montată și a calității manoperei.
Țevile multistrat sunt mai moderne și combină avantajele celor din plastic cu avantajele celor din metal. Ele sunt formate din trei straturi (cel interior și cel exterior sunt din plastic, iar cel intermediar este din metal) astfel că oferă o rezistență mare la coroziune și agenți chimici, având un coeficient scăzut de dilatare liniară, ceea ce oferă pierderi mici de energie. De fapt, aceste țevi folosesc un sistem inovator (pexalul), care poate fi cu succes folosit pentru circuitele de apă.
Țevile din polipropilenă (PPR) sunt cel mai des folosite pentru instalațiile de apă și cele igienico-sanitare, deoarece au pierderi mici de presiune, sunt flexibile, rezistă la îngheț și nu modifică componența chimică a apei. Au și o durată mare de viață – până la 50 de ani.
Țevile din oțel (care pot fi de două feluri: laminate și sudate) oferă rezistență ridicată la presiune și acțiuni mecanice, dar sunt rigide. Durata lor de viața ajunge la 40 de ani.
Țevile de cupru sunt populare datorită rezistenței și durabilității acestui material. Se corodează extrem de greu, au o eficiență termică ridicată, dimensiuni reduse și nu formează depuneri sub acțiunea apei dure, astfel că aceste țevi pot fi folosite inclusiv pentru apa potabilă. Au o durată de viață de cel puțin 70 de ani și se montează rapid, dar marele lor dezavantaj este prețul mai ridicat.
Ține minte că noi, la Dimmer, construim case din lemn pe sistem timberframe, astfel încât clienții noștri să aibă parte de o locuință frumoasă, confortabilă, sigură și eficientă din punct de vedere energetic. Așa că acordăm mare atenție tuturor detaliilor, inclusiv când vine vorba de instalațiile sanitare. Iar dacă ai întrebări sau vrei să ne ceri o ofertă, nu ezita să ne contactezi!