Eficiența energetică: ce este și de ce ar trebui să-ți pese
Sonia Rusu2024-07-23T08:41:05+00:00Dacă tot te muți în casă nouă, de ce să nu fie eficientă energetic? Înseamnă costuri reduse, confort sporit și grijă pentru mediul înconjurător. Adică tot ce poți să-ți dorești de la locuința ta!
Ce este eficiența energetică?
Să începem cu definițiile. Eficiența energetică înseamnă raportul dintre rezultatul constând în performanță, servicii, bunuri sau energie și energia folosită în acest scop. Iar performanța energetică a unei clădiri înseamnă cantitatea de energie calculată sau măsurată pentru a se asigura necesarul de energie în condițiile utilizării normale a clădirii.
Altfel spus, o casă eficientă energetic are un consum scăzut de energie pentru necesități care includ, în principal: încălzirea, apa caldă menajeră, răcirea, ventilarea și iluminatul.
De cele mai multe ori, într-o casă eficientă energetic se folosesc și surse de energie regenerabilă și au marele avantaj de a menține o temperatură constantă în interior fără a folosi prea mult timp aparatura specifică de încălzire/răcire.
Din această categorie fac parte și casele pasive, care asigură un confort termic ridicat în interiorul locuinței fără a fi necesar un consum mare de energie – și fără să aibă loc pierderi ale acesteia.
În plus, în cazul în care diferența dintre energia consumată și cea produsă este cât mai aproape de zero, iar cel puțin 30% din necesar este acoperit din surse regenerabile, atunci putem vorbi deja despre o construcție care respectă standardul de casă nZEB, ce are o eficiență energetică net superioară.
Gradul de eficiență energetică al casei
Similar cu sistemul de notare al electrocasnicelor, gradul de eficiență energetică al casei este împărțit în mai multe clase de performanță energetică. În țara noastră, conform Metodologiei de calcul al performanței energetice a clădirilor (Mc 001-2022), există 8 în total (de la cea mai performantă la cea mai puțin performantă): A+, A, B, C, D, E, F, G.
În cea mai mare parte, factorii care determină încadrarea într-o clasă sau alta sunt:
materialele folosite pentru realizarea anvelopei termice a clădirii;
caracteristicile sistemelor de încălzire, răcire, ventilare, iluminat și de producere a apei calde menajere.
Casele care sunt eficiente energetic trebuie să fie încadrate în categoriile A+ sau A. Cea mai înaltă (A+) este acordată dacă respectă o sumedenie de condiții, printre care și:
are o anvelopă termică foarte performantă (stratul termoizolant să fie de cel puțin 15-20 cm grosime);
folosește un sistem de încălzire – și eventual și răcire – eficient energetic, combinat cu sisteme de energie regenerabilă, precum panouri solare, și un sistem fotovoltaic.
Cu cât clasa energetică a unei proprietăți este mai aproape de A+, cu atât va consuma mai puțină energie (și facturile vor fi mai mici) pentru:
încălzire, răcire și ventilare;
menținerea temperaturii camerei;
alimentarea cu energie electrică.
Un grad cât mai înalt de eficiență energetică este de dorit, ținând cont de confortul sporit și de facturile mici, însă în stabilirea clasei energetice la care vrem să ajungem trebuie să ținem cont de anumite aspecte precum: resursele financiare, dacă dorim și ne permitem să facem economii pe termen scurt sau pe termen lung (încadrarea într-o clasă superioară aduce câștiguri în timp), stilul de viață și gradul de confort pe care ni-l dorim.
Moduri prin care creștem eficiența energetică a casei
Încă din faza de proiectare, materialele și echipamentele cu instalațiile lor sunt calculate și dimensionate pentru a funcționa ca un sistem complex și unitar. Așa că este crucial pentru a obține performanța și eficiența energetică dorite ca să existe o colaborare a tuturor celor implicați, de la arhitecți la ingineri și constructori.
Fie că e vorba de o casă nou-nouță sau de o renovare, există câteva aspecte importante care trebuie luate în considerare atunci când vine vorba de a obține o eficiență energetică îmbunătățită pentru locuința ta (noi am enumerat doar trei):
- sistemul de izolare: ideal este ca anvelopa termică să fie izolată continuu, fără întreruperi, astfel încât pierderile energetice să fie minimizate, și care e suficient de groasă, calitativă și pusă corect în operă, în timp ce punțile termice să fie minimizate și tratate cu atenție.
- tâmplăria: ferestrele și ușile reprezintă unele dintre principalele căi prin care căldura se pierde, tocmai de aceea trebuie să fie calitative și eficiente energetic, dar și corect poziționate și montate.
- poziționare: casa trebuie poziționată astfel încât să beneficieze la maximum de căldura și lumina solară.
Noi, la Dimmer, construim case pe structură din lemn de tip timberframe, care respectă toate condițiile caselor pasive. Dacă vrei să afli mai multe despre cum te putem ajuta să ai parte de locuința viselor tale, nu ezita să ne contactezi.