Cum facem să ne fie vara răcoare în casă
Sonia Rusu2023-04-10T11:41:45+00:00Putem să avem răcoare în casă pe timpul verii și, în același timp, să nu ne încărcăm facturile prea mult. În cele ce urmează am pregătit câteva sfaturi și idei practice pentru a scăpa de căldura sufocantă de la interior.
Pentru multă lume, vara înseamnă mare, piscină, grătare sau drumeții pe munte. Însă există unele zile în care pur și simplu ne topim de cald în propria casă, așa că, să avem tot timpul aparatul de aer condiționat pornit pare singura opțiune viabilă.
Cu toții știm acel moment când tot ce vrem este să ne transformăm casa într-un congelator, fără să ne mai pese de facturile de luna viitoare. Doar că este important să ținem minte că există alte metode, mai puțin costisitoare și mai prietenoase cu mediul înconjurător, prin care ne putem răci locuința. Chiar și atunci când afară este ca într-un cuptor încins!
Iată câteva idei despre cum putem face să ne fie vara răcoare în casă fără să ne încărcăm facturile
1. Orientarea casei
Da, putem face ceva în sensul acesta încă din faza de proiectare. Astfel, orientarea casei trebuie realizată în așa fel încât să avem parte de căldură solară în timpul iernii și să evităm supraîncălzirea pe timpul verii.
Așa cum arătam într-un articol anterior, poziționarea ideală a camerelor este următoarea:
- pe fațada estică, care e scăldată de lumina blândă a soarelui de dimineață, este indicat să se afle dormitoarele;
- pe fațada sudică, unde soarele bate în podea în timpul după-amiezii, trebuie amplasată sufrageria, zona de luat masa sau biroul – inclusiv dormitorul poate fi pus pe această latură;
- pe fațada vestică, care se comportă excelent pe timpul iernii, dar care se poate supraîncălzi pe timpul verii, poate fi pusă camera de oaspeți sau biroul – dacă aici se află un dormitor sau living-ul, atunci ferestrele trebuie să aibă jaluzele, terase mai mari sau să existe pergole pentru a face umbră;
- pe fațada nordică, unde soarele nu bate mai deloc, este indicat să existe camere care nu sunt folosite prea mult, precum baia, camera tehnică, garajul etc.
Cu excepția fațadei nordice, bucătăria poate fi amplasată oriunde, în funcție de configurația casei și de preferințele locatarilor.
2. Izolație și etanșeitate
O bună izolație și o etanșeitate corectă a casei oferă avantaje numeroase, printre care și faptul că acestea contribuie la a avea căldură iarna și răcoare vara. Asta pentru că ele împiedică schimbul de temperatură dintre exterior și interior să se facă rapid.
Izolarea termică a locuinței, în special printr-o fațadă ventilată, oferă o rezistență sporită la variațiile de temperatură. Ba mai mult, în timpul verii poate reflecta razele soarelui prevenind supraîncălzirea, iar iarna termoizolația uscată din componența sa previne răcirea excesivă a stratului suport.
3. Sisteme de ventilație (HVAC)
Folosit singur, un aparat de aer condiționat își face treaba de a răci zona în care este amplasat, dar are și unele dezavantaje, precum raza mică de acțiune, șocul termic ridicat și consumul semnificativ de energie. Tocmai de aceea o alternativă mai viabilă, folosită de regulă la casele pasive, este sistemul de ventilație cu recuperare de căldură (HVAC). Acesta satisface toate nevoile locatarilor: căldură, ventilație și aer condiționat într-un model de tipul 3 în 1.
În cazul HVAC, transferul se face cu ajutorul unui schimbător de căldură, fără ca cele două fluxuri de aer să intre în contact, eliminând astfel noxele. Schimbul de aer se face constant și la temperaturi plăcute, iar aportul de aer proaspăt nu mai este perceput ca un șoc, așa cum se întâmplă în cazul deschiderii unei ferestre când temperaturile sunt extreme (e foarte cald sau foarte frig afară). În plus, viteza de schimb este foarte mică pentru a nu simți curenții de aer nici la o distanță de un metru de zona de intrare.
4. Sisteme de umbrire
Ferestrele reprezintă principala cale prin care lumina și căldura soarelui pătrund în casă. Tocmai de aceea, blocarea acestei căi de acces poate fi o soluție pentru a păstra răcoarea înăuntru. În sezonul cald, jaluzelele, draperiile și perdelele trebuie trase în timpul zilei, pentru a preveni canicula să se instaleze în interior.
Alte idei de soluții ce pot fi montate la ferestre pentru a ține efectele razelor solare afară sunt: parasolarele, plasele de umbrire, copertinele, paravanele, rulourile exterioare.
5. Uși închise și crăpături
Pentru a împiedica căldura exterioară să ajungă înăuntru ar fi bine ca ușile să fie închise pe timpul zilei, aerisirea să se facă după apusul Soarelui, iar toate crăpăturile și golurile să fie acoperite și izolate.
6. Trucuri pentru ventilatoare
Dacă sunt ventilatoare în casă, acestea trebuie să se învârtă în sensul invers acelor de ceasornic. Sau putem pune în fața lor un recipient cu apa rece ori cu gheață – în acest fel, răcoarea se va răspândi odată cu aerul ventilat.
Când vine vorba de a avea răcoare în casă pe timpul verii, cel mai bine este să ai o locuință eficientă din punct de vedere energetic – așa cum sunt toate casele noastre pasive, din lemn pe sistem timberframe. Ele îți asigură facturi mici și o temperatură de confort pe tot timpul anului!