Sustenabilitatea în construcții: etapa de exploatare a construcției (IV)
admin2024-02-20T11:41:27+00:00Indiferent cât de mult s-ar ține cont de recomandările privind sustenabilitatea în timpul etapelor de proiectare și construcție, o construcție poate rămâne sustenabilă doar dacă este exploatată în mod responsabil și întreținută corespunzător.
Așadar, cât timp este locuită, o casă trebuie să fie îngrijită luând în considerare cinci aspecte esențiale: sănătatea și siguranța locatarilor, impactul cât mai redus asupra mediului înconjurător, consumul cât mai eficient de energie, minimizarea deșeurilor și reciclarea lor.
Există câteva practici durabile de exploatare și întreținere în cazul unei clădiri, care se axează în primul rând pe acțiunile locuitorilor.
Astfel, aceștia trebuie:
- să fie instruiți în legătură cu principiile și metodele de proiectare durabilă care vor minimiza defecțiunile sistemelor;
- să cumpere produse și consumabile de curățenie care sunt eficiente din punct de vedere al resurselor, biodegradabile și cât mai sigure pentru oameni, pentru a asigura o calitate bună a aerului din interior;
- să cheme specialiști ca să testeze punctele de control ale senzorilor în mod regulat pentru a se asigura că eficiența energetică nu este compromisă;
- să folosească monitoare și comenzi automate pentru energie, apă, deșeuri, temperatură, umiditate și ventilație;
- să reducă deșeurile, să reutilizeze obiecte și să recicleze cât mai mult;
- să fie la zi cu auditurile energetice necesare și cu verificarea sistemelor.
Recomandări pentru o locuință sustenabilă
După cum ți-ai dat seama, tehnologia este de mare ajutor atunci când vine vorba de sustenabilitate în sectorul construcțiilor.
De exemplu, monitorizarea consumului de energie și apă, gestionarea deșeurilor, temperaturii, umidității și ventilației pot fi automatizate. Așa îți eficientizezi resursele, îți sporești confortul și îți reduci facturile.
De asemenea, poți integra sisteme inteligente de senzori pentru a controla iluminatul interior și exterior. Altfel, cel mai simplu sfat este să stingi luminile când nu ai nevoie de ele.
Util este să folosești temporizatoare pentru sistemele HVAC (încălzire/ventilație/aer condiționat), dar și să oprești computerele, monitoarele și alte echipamente atunci când nu le utilizezi.
Iar exemplele de digitalizare și automatizare pentru o casă sustenabilă pot continua. Ideal este să stabilești aspectele legate de montarea unor dispozitive inteligente cu proiectantul și constructorul încă de la începutul proiectului.
O altă componentă importantă pentru a asigura sustenabilitatea în etapa de exploatare a unei construcții constă în managementul eficient al deșeurilor.
Astfel, acestea trebuie reduse cât mai mult din start; așa că fă achiziții în așa fel încât să poți utiliza lucrurile pe termen lung sau să le refolosești în alte scopuri. Totodată, lucrurile de care nu mai ai nevoie ar trebui, pe cât posibil, să poată fi reciclate sau transformate în compost.
Nu în ultimul rând, pentru siguranța ta și a familiei tale, este important să folosești produse de curățenie cât mai puțin (sau deloc) poluante și biodegradabile. În acest fel ai grijă de calitatea aerului interior, să fie cât mai bună, dar ai și grijă de mediul înconjurător. Totodată, întreținerea corespunzătoare a echipamentelor folosite este la fel de importantă. Aici enumerăm schimbarea filtrelor, verificarea senzorilor și actualizarea echipamentelor digitale, printre altele.
Noi, la Dimmer, construim case pe structură din lemn, timberframe, ce sunt confortabile, eficiente din punct de vedere energetic și durabile. Iar pentru că ne dorim să-ți oferim locuința visurilor tale, te invităm să ne contactezi ca să afli mai multe despre sustenabilitate în cazul construcțiilor noastre – și nu numai!