Sustenabilitatea în sectorul construcțiilor: Etapa de planificare și proiectare (I)
admin2023-04-07T07:53:37+00:00Sustenabilitatea în sectorul construcțiilor înseamnă grijă față de oameni, mediu și bani. Așa că a devenit un aspect obligatoriu inclusiv în ceea ce privește construcția caselor – pentru că este o modalitate prin care îți asiguri un viitor confortabil atât ție, cât și generațiilor următoare.
Conceptul de sustenabilitate acoperă trei aspecte-cheie:
- economie
- mediul înconjurător
- responsabilitate socială.
Trebuie să ținem cont și de aceste criterii atunci când construim o casă, nu doar de cele legate de performanța financiară și de estetică. De fapt, drumul către sustenabilitatea unei locuințe pornește încă din prima etapă, cea de planificare și proiectare.
Astfel, pentru a atinge obiectivele enumerate anterior este necesară formarea unei echipe multidisciplinare încă de la început, care să cuprindă toți specialiștii implicați în proiect. Prin întâlniri repetate și ședințe de lucru, ei pot ajunge la niște soluții optime și pot lua decizii în așa fel încât casa ta să fie un cămin primitor, ieftin de întreținut și totodată având un impact cât mai redus asupra mediului înconjurător.
În plus, dacă echipa are o abordare integrată pe toată durata proiectului, vei economisi timp și bani pe termen scurt și lung grație optimizării utilizării resurselor. Se evită astfel întârzierile, modificările ineficiente de proiect și reducerea timpului necesar pentru fiecare operațiune în parte.
Mai exact, pentru a reduce amprenta negativă asupra mediului, construcțiile pot fi proiectate să fie „verzi” sau pasive, prin combinarea serviciilor de inginerie, consultanță și asistență.
Iar o primă etapă importantă este procesul integrat de proiectare. Acesta are scopul de a determina obținerea rezultatelor de înaltă performanță și a eficienței din punct de vedere al consumului de energie, al costurilor și al responsabilității sociale și față de mediu, prin intermediul unei analize multidisciplinare a relațiilor dintre sisteme, încă din fazele incipiente ale proiectului, care apoi se continuă în toate etapele ale acestuia.
Procesul integrat de proiectare conține două etape principale:
1. Analiză preliminară a necesarului de energie
În cadrul acestei etape se va face o analiză preliminară de modelare a consumului de energie. Cu ajutorul unui model 3D numit „simple box”, realizat înaintea finalizării designului schematic, se verifică diverse scenarii și se explorează diverse metode de a reduce consumul de energie al casei, pentru a găsi soluțiile optime pentru îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate.
Mai în detaliu, întreaga echipă implicată în proiect va verifica și analiza informații legate de:
- amplasare (umbrire, iluminatul exterior, amenajarea teritoriului și alte condiții adiacente locației);
- anvelopare (stratul de termoizolație, suprafețele vitrate, caracteristicile suprafețelor vitrate, umbrirea și operabilitatea ferestrelor);
- volumetrie și orientare (dimensionarea sistemului de ventilație – HVAC, consumul de energie, iluminatul și oportunitățile de energie regenerabilă);
- nivelul de iluminare (valorile de reflexie ale suprafețelor interioare și nivelul de iluminare din spațiile ocupate);
- confort termic;
- sisteme BMS (Building Management Systems pentru eficientizare și monitorizare a consumului);
- parametri operaționali (spațiile multifuncționale, programe de operare, alocarea spațiului pe persoană, muncă la distanță, reducerea amprentei clădirii și acțiunile de operare și mentenanță anticipate).
Grație modelelor 3D, echipa va putea face simulări și va putea obține date referitoare la aceste aspecte, astfel încât să găsească cele mai bune soluții pentru reducerea consumului de energie.
2. Sisteme pentru gestiunea consumului de apă
Scopul celei de-a doua etape este similar: se va face o analiză preliminară a necesarului de apă pentru construcție, înainte de finalizarea designului schematic, explorând posibilitățile de reducere a consumului de apă potabilă, în conformitate cu obiectivele de sustenabilitate stabilite.
Așadar, echipa va evalua și estima potențialele surse nepoluante de alimentare cu apă ale proiectului și necesarul de consum de apă, printre care și:
- necesarul de consum de apă pentru interior;
- necesarul de consum de apă pentru exterior;
- necesarul apei procesate (bucătărie, spălătorie, turn de răcire și alte echipamente, după caz);
- surse de apă (potențialele surse nepoluante de alimentare cu apă, cum ar fi apele de ploaie și apele gri, apele furnizate de municipalitate și condensul echipamentului HVAC).
Cum pregătirea temeinică a unui proiect este primul pas către succes, noi, la Dimmer, acordăm o atenție deosebită tuturor etapelor, inclusiv celor legate de proiectare – află AICI mai multe detalii despre cum ne facem noi treaba. Iar pentru că ne dorim să ai parte de acea casă din lemn pe timberframe pe care ți-ai dorit-o, nu ezita să ne contactezi!