Anvelopa termică a unei clădiri – ce este, ce rol are și cum influențează consumul de energie
Sonia Rusu2023-12-15T09:13:55+00:00Ca să-ți fie cald iarna și răcoare vara în casă, unul dintre aspectele cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită este anvelopa termică a clădirii.
Aceasta oferă, de fapt, o separare față de elementele din mediul înconjurător, precum:
- aerul exterior;
- solul;
- anexele și alte spații neîncălzite;
- spațiile care au alte funcții decât cele de locuință;
- alte clădiri.
De fapt, definiția oficială este că anvelopa termică a unei clădiri reprezintă totalitatea elementelor de construcție perimetrale care delimitează volumul interior (încălzit) al unei clădiri de mediul exterior sau de spații neîncălzite din interiorul clădirii. Cu alte cuvinte, anvelopa unei clădiri este alcătuită dintr-o serie de suprafețe prin care are loc fenomenul de transfer termic.
Ce rol are anvelopa termică a unei clădiri
Este important ca anvelopa termică a unei clădiri să asigure:
- un climat interior confortabil și o temperatură adaptată destinației clădirii, reducând pierderile de căldură către spațiul exterior;
- evitarea formării condensului pe elementele de construcție;
- realizarea unei stabilități termice necesare limitării oscilațiilor temperaturii aerului interior și pe suprafața interioară a elementelor de construcție;
- asigurarea unei rezistențe la infiltrațiile de aer din exterior.
Anvelopa termică a unei clădiri – elemente constitutive și rolul punților termice
În funcție de tipul lor, elementele constitutive ale anvelopei termice se clasifică în opace și vitrate (uși și ferestre). Acestea din urmă asigură iluminatul natural, însă oferă o protecție termică inferioară celor opace. Prin urmare, ponderea lor în ansamblul clădirii trebuie să se rezume la strictul necesar.
Pentru asigurarea unei protecţii termice eficiente se folosesc materiale termoizolante, al căror rol este reducerea pierderilor de căldură şi, implicit, a necesităților de încălzire, de unde rezultă și facturi mai mici pentru încălzirea și răcirea locuinței.
Iar cum majoritatea pierderilor de căldură se realizează prin pereții exteriori și acoperiș, izolația termică joacă un rol important.
Iar noi, la Dimmer, construim case din lemn pe sistem timberfame după un principiu simplu și eficient: ne asigurăm ca fiecare construcție are o anvelopă izolată continuu, fără întreruperi, astfel încât pierderile energetice să fie minimizate, și care e suficient de groasă, calitativă și pusă corect în operă.
Întreruperile în stratul de izolație creează punți termice care duc la diferențe de temperatură între interior și exterior, la pierderi de energie termică și la apariția condensului și a mucegaiului.
Casele cu eficiență energetică maximă, au foarte puține punți termice – dar care sunt tratate cu mare atenție.
Așadar, casele noastre sunt foarte bine izolate termic – asta înseamnă că au un consum energetic foarte scăzut, ceea ce implică costuri reduse de întreținere și facturi mici. Dar o astfel de casă înseamnă mai mult de atât. Este confortabilă, atât iarna, cât și vara, prietenoasă cu mediul și modernă. Află mai multe despre rezistența termică a caselor pasive sau contactează-ne pentru mai multe detalii.