Mentenanța unei case pe structură din lemn și durata ei de viață
Sonia Rusu2024-05-20T12:36:19+00:00Care e durata de viață a unei case pe structură din lemn? Și de ce fel de mentenanță are nevoie? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări (și să demontăm niște mituri pe parcurs) în acest articol.
Știm cu toții expresia englezească „forever home” – descrie acea casă în care speri că îți vei petrece restul vieții. Dar, ca multe alte lucruri materiale, și construcțiile se degradează. Unele mai repede decât altele. Mulți factori influențează acest aspect – deși nu îi putem controla pe toți (cum ar fi intemperiile sau cutremurele), ceva putem face totuși, încă de la început. Ceva ce ține de noi. Am putea s-o numim „prevenție”.
Durata de viață proiectată a unei case reprezintă perioada de timp pentru care structura unei construcții sau o parte din această trebuie utilizată fără reparaţii majore, în condiții normale de întreținere și mentenanță.
Evident, această definiție se bazează pe anumite ipoteze:
- proiectarea structurii de rezistență și alegerea sistemului structural sunt realizate cu personal calificat în domeniu;
- execuţia imobilului se realizează de către personal cu experiență şi cunoștințele necesare;
- materialele de construcție respectă specificațiile de material, conform legislației în vigoare;
- structura construcției se va utiliza în concordanță cu ipotezele de proiectare;
- structura imobilului este întreținută adecvat pe timpul exploatării;
Mai mult, răspunsul la întrebarea „care este durata de viață proiectată a unei case?” ar trebui să fie inclus chiar în proiectul acesteia. Conform anexei la Eurocodul privind bazele proiectării, o construcție obișnuită ar trebui să fie viabilă între 50 și 100 de ani. Da, ai citit bine: 100 de ani!
Asta înseamnă că, dacă vrei ca o clădire să reziste chiar și 100 de ani, trebuie să o tratezi ca atare încă de la început. Și s-o faci să reziste un secol printr-o întreținere corespunzătoare. De fapt, mentenanța unei case se definește ca totalitatea activităților efectuate în timpul duratei de viață a structurii pentru îndeplinirea cerințelor de fiabilitate.
În cazul caselor de lemn, pot apărea probleme specifice. Una din cele mai mari amenințări pentru această materie primă este umiditatea.
Apa (din precipitații, de exemplu) își poate face loc în pereți prin (micro)fisurile din acoperiș sau poate ajunge în pardoseală prin contactul cu solul.
Lemnul umed face repede mucegai sau ciuperci, iar lemnul mai vechi ar putea chiar să fie infestat cu diverși dăunători. Riscul crește și mai mult dacă lemnul este de o calitate proastă sau dacă încăperea este slab ventilată.
Așadar, atunci când lemnul este de o calitate superioară și este tratat corespunzător, acesta va avea o durată de viață îndelungată și nu va avea de suferit în timp
Iar noi, la Dimmer, ne dăm tot interesul să facem lucrurile bine de la început și pe tot parcursul procesului în așa fel încât structura casei tale să NU aibă nevoie de mentenanță specială.
Soluțiile Dimmer pentru o casă de lemn făcută să reziste un secol
Și că tot menționam de prevenție anterior, vom detalia ce înseamnă de fapt.
Pentru casele timberframe de la Dimmer, acționăm pe de două planuri:
- tratarea și uscarea corespunzătoarea a lemnului înainte de a-l incorpora în construcție;
- detaliile constructive sunt gândite astfel încât să nu apară probleme de structurale, care să necesite mentenanță (cum ar fi din cauza apariției condensului în interiorul elementelor structurale sau a creșterii umidității elementelor liniare din lemn).
Pentru că noi suntem de părere că e mai util să previi decât să tratezi. Iată câteva dintre lucrurile pe care le facem pentru durabilitatea casei tale din lemn (articolul complet îl găsești AICI):
- fiecare piesă de lemn folosită în construcțiile noastre este tratată împotriva umidității, a ciupercilor și a insectelor;
- ciupercile pot apărea, însă, și din cauza ploii sau a variațiilor de umiditate, dar de această amenințare scăpăm încă din faza incipientă a lucrării, printr-o bună uscare (asistată și controlată) a lemnului, care ajută totodată și la eliminarea pericolului de crăpare;
- cariile, pe de altă parte, atacă scoarța lemnului, iar în proiectele noastre, scoarța nu este folosită în construcția clădirii – eliminăm, deci, din start, sursa acestei probleme;
- modul în care producem și asamblăm elementele constitutive elimină alte potențiale probleme legate de mentenanță (află AICI mai multe detalii despre structurile de tip timberfame pe care le folosim la casele noastre de lemn);
Pe final, ca să clarificăm și raspunsul la întrebarea cât rezistă o casă din lemn: depinde. O casă din lemn poate rezista 30, 50, 100 de ani sau chiar mai mult în funcție de materialele folosite, factorii de mediu și modul de întreținere încă din prima zi. De la construcții tip A Frame la case modulare, durata de viață este în strânsă legătură cu aspectele detaliate în articol.
Așadar, în ciuda credinței populare, mentenanța caselor noastre din lemn NU presupune demontarea, retratarea lemnului și montarea la loc a componentelor!