Materiale termoizolante – ce sunt și cum le alegi ca să-ți izolezi eficient locuința
Sonia Rusu2023-11-21T15:06:30+00:00E musai să-ți izolezi termic locuința ca să-ți fie cald iarna și răcoare vara, să ai facturi mai mici și un grad ridicat de confort. Sună prea bine ca să fie adevărat? Ei bine, nu. Trebuie doar să alegi acele materiale termoizolante potrivite pentru casa ta și să le montezi corect.
Iar noi te vom ajuta cu niște informații. Vei afla mai jos ce sunt aceste materiale termoizolante, cum să le alegi și de ce anume să ții cont la montaj.
Materiale termoizolante: ce sunt și de ce fac „magie” în casa ta
Când vorbim despre materiale termoizolante în construcții, vorbim, de fapt, despre acele materiale care nu lasă căldura din casă să se „piardă”, după cum se spune în popor. Științific, știm că între două corpuri cu temperaturi diferite aflate în contact are loc un transfer de energie termică de la cald la rece până când acestea ating un echilibru termic. Așadar, transferul de căldură este o consecință inevitabilă a contactului dintre două corpuri aflate la temperaturi diferite.
Există trei moduri prin care se poate face transferul de căldură:
- Prin conducție – Aceasta apare doar la contactul fizic, iar cu cât diferența dintre cele două corpuri aflate în contact este mai mare, cu atât mai rapid se va face transferul de căldură. Un exemplu relevant este pierderea de căldură atunci când aerul cald (din casă) întâlnește un mediu rece (peretele exterior).
- Prin radiație – Un corp care are o temperatură mai mare decât suprafețele din jur pierde căldură într-un schimb de radiație termică, care însă are loc doar în linii drepte. Așadar, dacă pui un obiect între cele două materiale, atunci transferul radiant nu mai poate avea loc. Un exemplu relevant este căldura radiată de soare pe acoperiș.
- Prin convecție – Căldura poate fi transmisă prin intermediul unui fluid aflat în mișcare, de la o zonă care are o temperatură mai mare la o zona cu temperatură mai joasă. Un exemplu relevant este aerul cald care se ridică spre tavan și aerul rece care coboară.
Însă ce rol joacă izolația termică?
Ei bine, aceasta se comportă ca o zonă tampon, având rolul de a limita transferul de căldură între mediul interior și cel exterior. Astfel, iarna diminuează cât mai mult pierderile de căldură, iar vara nu permite ca spațiul să se încălzească excesiv.
În fapt, o bună izolație termică îți poate reduce facturile cu încălzirea și răcirea locuinței până la jumătate. Ceea ce e o veste super bună, în condițiile în care peste 75% din consumul energetic al unei locuințe din țara noastră merge în acest scop. Ca să vă faceți o idee, apa caldă înseamnă 11,5%, iar iluminatul – doar 1,5%!
Deci dacă vreți să faceți economii serioase, trebuie să începeți cu încălzirea/răcirea locuinței. Iar folosirea de materiale termoizolante este un pas important.
Cele mai folosite materiale termoizolante în domeniul construcțiilor
După atâta teorie, am ajuns în sfârșit și la practică. Ca să faci alegerea potrivită, trebuie să ții cont de câțiva factori precum conductivitatea termică a materialului, performanța în timp, și costuri. De asemenea, e important și gradul de dificultate al montajului, precum și locul (pereți, fundație, planșeu etc.).
Manopera este la fel de importantă: ideal este să etanșezi pe cât de bine posibil toate zonele, deoarece întreruperile în stratul de izolație creează punți termice care duc la diferențe de temperatură între interior și exterior, la pierderi de energie termică și la apariția condensului și a mucegaiului.
Vom trecere în revistă cele mai folosite materiale termoizolante în domeniul construcțiilor, cu avantaje și recomandări pentru fiecare.
1. Polistiren
Polistirenul este cel mai popular din această listă de materiale termoizolante, este accesibil ca preț și se împarte în două mari categorii: expandat și extrudat. Polistirenul expandat este făcut din „bile” mici de polistiren pre-expandat, se găsește de regulă sub formă de panouri rigide și este folosit la placări exterioare, dar poate fi folosit și la cele interioare. Acest material este cel mai des folosit pentru structurile pe cadre din beton armat și structurile din zidărie.
Polistirenul extrudat este mult mai dur, mai bun izolator și mai rezistent inclusiv din punct de vedere mecanic. Acesta e recomandat inclusiv acolo unde au loc cicluri de absorbție a apei și îngheț-dezgheț, astfel că este utilizat în special în zona fundațiilor și izolațiilor subterane.
Avantaje și dezavantaje: Polistirenul are cel mai bun raport-calitate preț. În plus, se montează destul de ușor (montajul poate fi făcut de cineva care are cunoștințe minime) și e nevoie de cel puțin 10 cm pentru o izolație termică de calitate. Problema apare la structurile din lemn, deoarece polistirenul arde repede și puternic și în timp, pune probleme de durabilitate deoarece nu permite transferul de vapori.
2. Vata bazaltică
Unul dintre cele mai cunoscute materiale termoizolante, vata bazaltică este apreciată pentru ușurința cu care se montează (se găsește sub formă de saltele compacte). Este cunoscută ca fiind un material performant, oferind posibilitatea de a atinge rezistențe termice ridicate. Problema este că nu este prietenă cu apa – va fi total compromisă dacă cele două intră în contact. Ținând cont de acest lucru, este foarte important ca depozitarea saltelelor de vată bazaltică înainte de montaj să fie făcută în așa fel încât acestea să fie complet ferite de orice contact cu apa. De asemenea, stratigrafia elementelor anvelopei trebuie să fie gândită cu difuzie deschisă.
Avantaje și dezavantaje: Este poate cel mai ușor de montat material termoizolant și rezistă la temperaturi înalte. Ca bonus, izolează bine și din punct de vedere fonic. Are însă și un dezavantaj: dacă montajul nu este făcut corect, se pot forma punți termice importante, astfel că pierderile de energie pot fi destul de mari și există riscul apariției condensului și a mucegaiului. De asemenea, costurile sunt mai mari decât în cazul polistirenului.
3. Vata minerală de sticlă
Avantaje și dezavantaje: Caracteristicile de izolare termică ale vatei minerale de sticlă sunt asemănătoare cu cele ale „surorii” sale bazaltice și este un material mult mai ușor – printre altele, asta te ajută la manipulare. Și vata minerală de sticlă este un material incombustibil, dar rezistă la temperaturi mai mici decât cea bazaltică – 230 față de 700 grade Celsius. Ca și în cazul vatei minerale bazaltice, acest material poate fi realizat sub formă de saltele flexibile, semi-rigide, sau rigide, astfel încât poate fi utilizat în numeroase aplicații. Și în acest caz, izolarea fonică e un atu.
4. Celuloza
Celuloza este o soluție ecologică, fiind un material termoizolant compus în proporție de 75% din hârtie reciclată, și are un comportament termic stabil în timp. Însă are nevoie de o aplicare mecanizată, astfel că e nevoie să apelezi la specialiști.
Avantaje și dezavantaje: Marele avantaj este că celuloza umple toate spațiile și crăpăturile, astfel că sigilează perfect zona și etanșează bine locul unde e aplicat. Totuși, acest avantaj se poate transforma într-un dezavantaj major dacă punerea în operă nu este făcută corect și cu responsabilitate. De asemenea, greutatea e mare, astfel că trebuie să ții cont de acest aspect dacă o folosești la acoperișuri. Prețul nu e foarte piperat, dar ține minte că trebuie să plătești și manopera.
*Notă: Există și alte materiale termoizolante, cum ar fi panourile din fibră de lemn. Pentru a lua cea mai bună decizie pentru casa ta, consultă-te cu un specialist.
De ce polistirenul nu este indicat pentru construcțiile de lemn?
Noi știm că izolarea termică a locuinței este un aspect foarte important – tocmai de aceea ținem cont de acest aspect încă din faza de proiectare a caselor Dimmer din lemn pe structură de tip timberframe.
În primul rând, folosim principiul termoizolației continue – asta presupune ca stratul izolator termic să fie continuu pe toată suprafața casei care se află în contact direct cu exteriorul.
Mai mult, înglobăm izolația termică în structură. Cu pereți de o grosime totală de 30-35 de cm, ai rezolvat și structura, și termoizolația, și finisajele interioare, și cele exterioare. Iată ce elemente conține o construcție tipică realizată pe timberframe:
Dar primim des întrebarea: de ce nu se folosește polistirenul la construcțiile de lemn? Ei bine, există câteva motive bune. În primul rând, polistirenul întreține focul – iar în cazul unui incendiu, este bine ca structura să fie suficient de ignifugă încât să permită locatarilor să părăsească perimetrul în timp util.
În al doilea rând, deși polistirenul nu creează multe punți termice, totuși acesta nu asigură un transfer eficient al vaporilor – cu alte cuvinte, nu lasă pereții să „respire”. Altfel, în timp pot să apară probleme serioase din cauza umezelii =, condensului și mucegaiului.
Totuși, e clar că polistirenul nu e un material termoizolant de aruncat. Este foarte eficient pentru fundație, cu precădere cel extrudat, pentru avantajele pe care le-am descris mai sus.