OSB – ce este și la ce ne ajută?
Sonia Rusu2024-03-25T09:21:53+00:00Mai rar există o discuție cu meseriași în care să nu menționeze cineva de plăcile de OSB. Dar știi ce sunt mai exact și cum se folosesc în construcții?
Ce sunt plăcile din OSB și cum se fabrică
Lemnul este un material foarte interesant din multe puncte de vedere, inclusiv din perspectiva faptului că este întrebuințat sub forme multiple.
În cazul plăcilor sau pereților din OSB, vorbim de așchii de lemn (unii le mai spun și bucăți de furnir) de dimensiuni mari – 2,5 cm lățime și 15 cm lungime – așezate una peste alta în straturi, care sunt dispuse sub formă de cruce. Această așezare orientată creează o „plasă” cu rezistență sporită în fiecare direcție, conferindu-i totodată stabilitate în timp.
Numele: OSB este, de fapt, un acronim din engleză pentru Oriented Strand Board, care în traducere liberă înseamnă „plăci din fâșii orientate”.
Iată etapele de producție a plăcilor (pereților) OSB:
În realizarea pereților din OSB trebuie parcurse următoarele etape:
- buștenii se decojesc și apoi se spală;
- se folosesc utilaje specializate pentru a obține așchiile de lemn;
- așchiile se usucă până la un procent de umiditate de 2-3%;
- așchiile se sortează în funcție de dimensiuni;
- așchiile se amestecă și se stropesc cu o rășină sintetică;
- așchiile se așază în straturi, perpendiculare una pe cealaltă;
- la final, se presează la cald, se răcesc, iar plăcile se taie la dimensiuni.
De regulă, pentru fabricarea pereților din OSB se folosesc așchiile din lemn de molid și pin – însă pot fi folosite și alte soiuri. Ele sunt lipite cu ajutorul unui adeziv termic special, care acționează și ca un întăritor de lemn pentru întreaga placă. Așadar, îi conferă flexibilitate și, în același timp, rezistență la forțele mecanice. Acest lucru face din OSB materialul ideal pentru realizarea pereților ușori.
La ce folosesc plăcile OSB: Ca material de construcții, OSB-ul are o largă aplicabilitate, fiind un material relativ ieftin, ușor, flexibil, și durabil.
Principalele întrebuințări ale placării cu OSB sunt următoarele:
- utilizarea în exterior sau interior în medii umede;
- ca panouri portante pentru pardoseli, pereți și acoperișuri;
- pentru fabricarea cutiilor și containerelor destinate ambalării diferitelor produse.
Noi, la Dimmer, construim case din lemn, cu pereți prefabricați, în sistem timberframe. Prelucrările sunt realizate cu mare precizie pentru ca îmbinarea să fie perfectă, pereții comportându-se ca piesele unui LEGO uriaș. Și noi utilizăm plăci de OSB, scopul fiind rigidizarea cadrului de lemn folosit la fabricarea pereților, deoarece acestea au rol structural, fiind foarte rezistente – „țin” casa la vânt și cutremur. Mai mult, calculăm punctele de prindere în așa fel încât placa de OSB să facă corp comun cu cadrul și să nu existe nici cel mai mic risc de flambare (curbare). De asemenea, respectăm toate normele în vigoare. De exemplu, conform normativului P100-1/2013, pentru placajele pereților structurali și ale diafragmelor de planșee, pereții de OSB trebuie să aibă cel puțin 12 mm grosime.
Pentru mai multe detalii, vezi cum realizăm pereții prefabricați pentru a fi montați rapid și precis pe șantier, indiferent de complexitatea lucrării.
Poate OSB-ul să fie utilizat ca o barieră de vapori?
Da. De fapt, OSB-ul este una dintre cele mai eficiente bariere de vapori, tot timpul anului, având în vedere că permite trecerea a 40 de nanograme de umiditate prin el – asta înseamnă că protejează foarte bine, dar în același timp e suficient de permeabil încât să prevină apariția condensului, fiind util atât vara cât și iarna.
Avantajele folosirii plăcilor și pereților de OSB
- Pentru obținerea lor se pot folosi copaci tineri din pepiniere, crescuți special pentru acest scop, care pot fi replantați continuu – astfel, nu mai este necesară tăierea copacilor maturi din păduri;
- Au o rezistență mare, precum și proprietăți mecanice și fizice superioare altor plăci aglomerate din lemn;
- Au numeroase utilizări în domeniul construcțiilor;
- Elasticitatea este excelentă;
- Coeficientul de umflare este scăzut la influența umidității;
- Fără emisii de formaldehidă – clasa de igienă E1;
- Pereții din OSB oferă un aspect estetic plăcut pentru finisaje interioare;
- E un material cu care se lucrează ușor și rapid, fiind mai ieftin decât altele similare;
- Încărcarea e redusă;
- Se instalează ușor;
- Nu rezultă reziduuri din folosirea materialului;
- OSB-ul își menține proprietățile mecanice, fiind protejat împotriva efectelor directe ale condițiilor atmosferice;
- Poate fi folosit la întărirea structurilor pentru acoperișuri și pereți;
- Spre deosebire de alte materiale din lemn, grație tratărilor din timpul procesului de fabricație, nu este atacat de dăunători;
- Reduce greutatea construcțiilor, astfel că acestea necesită fundații simple;
- Pereții OSB de tip despărțitori au o mare putere de izolare și oferă un confort termic și fonic ridicat;
- Grosimea pereților exteriori este mai redusă în comparație cu cei din construcțiile convenționale, astfel că se mărește spațiul util.
Fie că te gândești la utilizarea plăcilor de OSB în proiectele tale de DIY, ori în planuri ambițioase cum ar fi construirea unei case folosind pereți OSB pentru exterior și interior, materialul vine la pachet cu zeci de avantaje. Este frecvent utilizat la realizarea de case pe structură din lemn și garantează calitate și siguranță pentru o perioadă îndelungată de timp.