Împreună cu facultatea de construcții și instalații din iași pentru găsirea unor noi materiale de construcții
Sonia Rusu2023-03-04T16:37:06+00:0017 Februarie 2020
Colaborarea cu Facultatea de Construcții și Instalații din Iași nu este ceva recent. A devenit de acum o obișnuință și ne bucurăm ori de câte ori vin la noi studenți dornici să vadă cum se fac casele pe structură din lemn, cum punem în practică proiecte unice și spectaculoase și să-i vedem cât de nerăbdători sunt să lucreze în acest domeniu. Dar colaborarea noastră nu se oprește aici ci continuă în cadrul facultății unde sprijinim activitatea de cercetare. Alături de cadre didactice pasionate încercăm să găsim soluții sustenabile pentru domeniul construcțiilor din lemn.
Căutăm împreună soluții care să reducă consumul de lemn brut
Totul a pornit de la ideea de a dezvolta noi tipuri de elemente care să fie utilizate pentru construcțiile din lemn. Aceste elemente au fost gândite pentru a reduce consumul de lemn brut folosit la structura de rezistență a caselor din lemn. Cum cercetarea este în curs, deocamdată nu vrem să dezvăluim mai mult. Ar fi incorect față de acești oameni dedicați care își petrec mare parte din viață în laboratoarele de testare. Dar rezultatele sunt foarte promițătoare și așteptăm cu nerăbdare să folosim materialele pentru construcția caselor clienților noștri.
Apreciem foarte mult faptul că reprezentanții Facultații de Construcții și Instalații au apelat la experiența noastră de peste 20 de ani în construcția de case. Credem că orice idee, oricât de revoluționară ar fi, trebuie să se sprijine pe realitatea de zi cu zi pentru că, dacă nu poate fi folosită în practică, efortul depus devine inutil.
Din fericire, la fel gândesc și partenerii noștri din facultate. Domnul șef lucrări doctor inginer Sebastian George Maxineasa a însoțit de mai multe ori grupuri de studenți în vizită în fabrica noastră de la Comănești sau pe șantierele unde asamblăm casele pe structuri prefabricate. A apreciat importanța experienței și a creat o legătură de încredere și parteneriat concretizată în colaborarea din cercetare.
Aportul nostru la activitatea de cercetare
Am pus la dispoziția facultății elemente de construcții pe care le folosim în mod frecvent și care și-au dovedit calitățile de-a lungul timpului, pentru a fi studiate din punct de vedere al rezistenței. Ele au fost utile pentru a stabili un set de valori experimentale de control și verificare cu elemente de construcții care se folosesc în piața reală.
De asemenea, am pus la dispoziție întregul flux tehnologic pentru obținerea și prelucrarea noilor elemente. Dotările moderne din fabrică au făcut posibilă prelucrarea noilor elemente de construcții la un grad de calitate pefect. Și nu o spunem noi ci domnul Maxineasa și doamna profesor doctor inginer Dorina Nicolina Isopescu, director al Departamentului de Construcții Civile și Industriale, sub îndrumarea căreia se desfășoară experimentul, iar acest lucru este dovada că ne facem bine treaba.
Subiectul este foarte interesant și suntem nerăbdători să vă spunem cât mai multe despre el pe măsură ce acest lucru va fi posibil. Noi continuăm să fim alături de Facultatea de Construcții și Instalații până la finalizarea cercetării.
Între timp, vom continua să primim cu brațele deschise studenții dornici să învețe de la noi cum se fac bine casele din structuri de lemn prefabricate.