Casele pe structură din lemn, mai rezistente la foc decât îți imaginezi
Sonia Rusu2023-11-22T09:10:43+00:00Rezistența la foc este una dintre problemele pe care le ridică oamenii atunci când discutăm despre case pe structură din lemn. Spunem de fiecare dată că facem case, mai ales în afara țării, de mai bine de 20 de ani și nu am avut nicio problemă legată de incendii. Acum se construiește diferit de cum își făceau bunicii casele din lemn. Există norme, atât la nivelul Comunității Europene, cât și la nivel de țară, care reglementează modul în care se construiește astfel încât riscurile și pericolul să fie reduse la minim. Nu se construiește la întâmplare și de multe ori, diferențele de preț existente pe piață sunt justificate și prin atenția dată cerințelor de siguranță.
Reglementări privind construcția caselor pe structură din lemn
Comunitatea Europeană este foarte bine pusă la punct legat de reglementarea construirii cu lemn. Ultimele cerințe privind eficiența energetică, protejarea mediului și înlocuirea treptată a materialelor cu bilanț pozitiv de bioxid de carbon a dus la apariția unei legislații care impune construirea de locuințe pe structură din lemn rezistente și durabile.
Biblia tuturor celor care fac case pe structură din lemn este standardul EN 1995 sau Eurocode 5: Design of timber structures, pe scurt E5. El stabilește ce proprietăți trebuie să aibă lemnul și materialele derivate folosite în construcții, durabilitatea lor, comportamentul în situații extreme, îmbinările cu metalele și alte astfel de informații. Este un document valabil la nivelul întregii Comunități Europene care este dublat, la nivelul fiecărei țări, de norme interne care primează în cazul în care sunt mai restrictive. Rezultă că, întotdeauna se alege reglementarea mai drastică, cea care este în folosul beneficiarului.
În ceea ce privește rezistența la foc, există documente europene și naționale care impun cât de rezistente la foc trebuie să fie materialele, cum se fac tratamentele, ce materiale de protectie se folosesc. Una dintre ele este Decizia 2000/367/CE care stabilește clasele de performanță a materialelor pentru capacitatea de protecție împotriva incendiilor. Există și standarde de produs care impun un anumit nivel de rezistență la foc și reglementări care spun că, dacă produsele îndeplinesc cerințele din standarde, nu mai au nevoie de testări suplimentare (Regulamentul Delegat al CE Nr. 1291/2014).
Reglementările naționale privind apărarea împotriva incendiilor sunt Legea nr. 307/2006, Legea nr. 212/1997 si OG nr. 114/2000. Există și normative privind folosirea materialelor de ignifugare și testarea produsului ignifugat: Norma tehnică C58-96 privind ignifugarea materialelor combustibile, SR 652-98 ce prevede verificarea eficacitații ignifugării sau SR 7248-99 care descrie metoda de determinare a propagării flăcării pe suprafața materialelor.
Sunt norme pe care le știm și le respectăm. Lucrăm de ani de zile în Europa respectând nomele așa că ne-am format un reflex – dacă nu este sigur, nu construim.
Ignifugarea lemnului. Rezistența la foc a materialelor structurale.
Ignifugarea este procedeul prin care se tratează lemnul cu substanțe ignifuge pentru a-i mări rezistența la foc, a încetini propagarea focului și a face jarul mai ușor de stins. Toate elementele din lemn sunt tratate în fabrica noastră. Tratarea se face prin imersie în substanțe ignifuge omologate, după prelucrările mecanice (găuriri, chertări, frezări, tăieri), pentru ca lemnul impregnat să nu mai suporte transformări.
Stâlpii și elementele de susținere ai pereților sunt astfel prelucrați încât să nu aibă muchii. Propagarea focului este mult mai înceată pe profil rotund decât pe muchia dreaptă.
Materialele structurale pe care le folosim în construcție sunt grinzile lamelare, OSB și CLT. Grinzile lamelare și CLT-ul se obțin prin încleierea mai multor straturi de lemn suprapuse. Unele grinzi sunt făcute în fabrică, altele sunt comandate la parteneri recunoscuți. Până acum, când am construit cu CLT (Casa Buhnici), a fost adus din Austria.
Materialele structurale obținute prin suprapunerea lemnului sunt mult mai rezistente la foc comparativ cu stâlpii de oțel.
Propagarea focului se face încet și trecerea de straturile de adeziv se face foarte greu. Există și adezivi total rezistenți la foc astfel încât arderea să nu mai avanseze. Spre deosebire de grinzile lamelare oțelul își pierde capacitatea portantă la temperaturi de peste 700ºC.
OSB-ul folosit este cumpărat de la fabrici producătoare și face parte din clasa specială pentru construcții. Este fabricat conform normelor internaționale astfel încât sa aibă rezistența la foc impusă materialelor de construcții.
Într-un articol publicat în The Economist acum ceva vreme era susținută, cu argumente, trecerea la construcția caselor pe structură din lemn. Articolul începea cu povestea celor trei purceluși care-si făceau case din diverse materiale pentru a se apăra de lup. Concluzia articolului era că al doilea purceluș, cel care a construit casa din lemn, nu se înșela, doar că nu era perioada potrivită, gândea pentru viitor. Acum perioada este potrivită pentru astfel de case și vă așteptăm pe șantierele noastre pentru a vă convinge.
Vom reveni cât de curând cu un articol legat de comportamentul la foc al caselor pe structură din lemn. Intenționăm să facem simulări pornind de la date și situații reale. Asa că, nu plecați prea departe. 🙂